gekke blijspel als je van schateren houd.

Robbert, een bevoorrechte jongeling van adelstand doet zich voor als bestuurder als hij bij toeval een gesprek hoort tussen de woest aantrekkelijke, wilde en rebelse Kit en haar welopgevoede vriendinnen. Haar vrienden beweren dat ze iemand van stand iedere keer zouden identificeren en zich dan ook nooit in zouden laten met iemand beneden hun stand.

computerbril

Robbert besluit het spelletje door te spelen en vraagt een van zijn studievrienden die geheel niet van adel is zich voor te doen als de jonkheer. Als Kit en de chauffeur afspreken dat Robbert haar zal leren rijden en zij hem Engels zal leren praten ontstaat een spel van genegenheid, kinnesinne en bedrog in een warme landerige ambiance.

Een prachtige zomer in 1923.

Kit is op vakantie bij haar oom en tante en Lenie haar nichtje. Haar oom heeft een schitterend landgoed op de Veluwe. Lenie heeft haar vriendin Mia uitgenodigd terwijl Kit haar vriendin Dot heeft meegenomen. Als de vier meisjes gaan picknicken is Lenie degene die de auto bestuurt.

Leren rijden is wat Kit heel gaarne wil leren gedurende haar vakantie, echter haar oom voelt daar niets voor. Kit is behoorlijk wild en uitbundig; niet zo behoedzaam als zijn dochter Lenie. Ella Heuveling, een meisje uit de buurt, gaat ook mee picknicken. Zij had gehoord dat het buitenhuis Sonnewende is verhuurd aan jonkheer Robbert Johannes Padt van Heijendaal en vier mede-studenten..

Ella blijkt zeer onder de indruk te zijn van zijn oud adellijke afstamming. Bij de picknick beweert zij dat komaf en standing zich nimmer verloochenen. Alleen al aan de handen kan zij iemands komaf thuisbrengen.

Mia en Lenie kijken nogal op tegen de wat oudere Ella en zijn het dan ook volledig met haar eens. Volgens Kit en Dot is dit alles grote nonsens. Echter Kit is in een baldadige bui en babbelt blij mee om de boel nog een beetje op te stoken. Dat brengt Ella tot de plechtige uitspraak dat ze geenszins zou kunnen optrekken met iemand beneden haar klasse.

Waarop Kit jubelt “Ik ook niet”, met een vette knipoog naar Dot. Op dat moment verschijnt er een jongmens in een kaki motorpak met een pilotenzonnebril vanachter een struik en vraagt naar een garage in (website) de nabijheid. Vieze handen en een nog viezere snotlap. De jongeling stelt zichzelf voor als de chauffeur van Jonkheer Padt van Heijendaal.

Bij het wegrijden roept Ella dat zij gelijk al doorhad dat hij geen heer was, waarna Kit kattig terugketst dat zij het juist een erg aantrekkelijke jongeman vond met een aantrekkelijk gezicht en aardige ogen .

De meiden beseffen echter niet dat de wagenbestuurder in feite Jonkheer Padt van Heijendaal zelve is. Hij kreeg pech met zijn wagen en heeft het gehele gesprek van de meisjes over afstamming kunnen horen. Dat was voor hem een aanleiding deze schapen eens een lesje te leren.

Terug op Sonnewende vertelt hij het gehele relaas aan zijn maten. Een van hen moet zich nu uitgeven als de jonkheer. Het wordt Gerrrit Jan Loots; de niet zo mooie makker met veel langdradige en saaie vertelsels.

Wanneer de meisjes uiteindelijk officieel kennismaken met de heren van Sonnewende, zijn zij in de veronderstelling dat Gerrit Jan de jonkheer is en Robbert zijn chauffeur. Mia, Lenie en Ella gaan volledig op in de houterige Gerrit Jan, die nog nooit zoveel aandacht van het vrouwelijk soort heeft gehad. Vooral Ella slooft zich eindeloos voor hem uit. Alleen Kit en Dot lopen niet warm voor de Jonkheer.

Kit ziet haar kans schoon om toch nog autorijlessen te nemen deze zomer. Zij vraagt de jonkheer of hij het haar niet kan leren. Gerrit Jan bekent dat hij niet kan rijden, hij heeft immers een chauffeur. Nou, dan kan die het mij toch leren, meent Kit.

Terwijl Ella het hart van de jonkheer tracht te winnen, krijgt Kit autorijles van de wagenbestuurder met het leuke gezicht en de lieve ogen. Ze zetten beide hun nieuwe pilotenbril op en Kit en de chauffeur beginnen mekaar sympathiek te vinden gedurende hun ritjes door de Veluwe. Robbert is voornamelijk erg voldaan met het feit dat hij uiteindelijk een jongedame leert kennen zonder dat zij van zijn komaf op de hoogte is.

Hoe meer hij met het bedrog doorgaat hoe vervelender de effecten zullen zijn maar Gerrit Jan begint zich desalniettemin met de dag vertrouwder te voelen in zijn splinternieuwe rol en wil er zo lang als kan van genieten.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “gekke blijspel als je van schateren houd.”

Leave a Reply

Gravatar